Nyugdíjbiztosítás

 

A jogszabály szerint nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

  • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév),
  • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, tényleges nyugdíjba vonuláskor (pl: nőknél 40 éves munkaviszony) illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved.

A nyugdíjbiztosításokra SZJA adójóváírást, azaz adókedvezményt vehet igénybe a szerződő abban az esetben, ha fizet Személyi Jövedelem Adót. Az adókedvezményt a nyugdíjbiztosítások esetében nem kapja meg a szerződő, hanem azt minden év végén jóváírják a nyugdíjbiztosítási egyenlegén.

A jóváírás mértéke a megtakarított éves összeg 20%-a, de maximum évente 130.000 Ft, melyet évi 650.000 Ft befizetéssel érhet el a szerződő.

Az SZJA törvény szerint a nyugdíjbiztosításra igénybe vett adójóváírást 20%-kal növelt értéken kell visszafizetni, amennyiben:

  • a nyugdíjbiztosítás nem a feltételekben megjelölt nyugdíjszolgáltatással szűnik meg (ide értve a részvisszavásárlás esetét – akkor is, ha eseti díjból történik -, mint a szerződés részleges megszűnését), vagy
  • a biztosítási szerződést úgy módosítják, hogy a továbbiakban nem minősül már nyugdíjbiztosításnak

Lejáratkor kérhetjük az egyösszegű kifizetést, vagy járadékformájában a folyósítást, vagy ezek kombinációját is (10 évnél rövidebb tartamú biztosítás esetén, csak járadékszolgáltatás formájában teljesít a biztosító).

 

Két típusú nyugdíjbiztosítás választható a piacon, így a BEMBOZ Kft. palettáján is megtalálhatóak ezek:

  • Hagyományos nyugdíjbiztosítás
  • Befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás

A kettő közötti különbség a befektetés módjában van.

A hagyományos nyugdíjbiztosításnál a Biztosító dönt arról, hogy mibe fekteti a pénzt, a megtakarításra pedig fix kamatot garantál. Itt általában nem túl magas a hozam, jellemzően 2% alatt marad, cserébe viszont biztonságos és könnyű vele tervezni.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításnál a biztosítottnak nagyobb szerep jut. Ő döntheti el, hogy mibe fekteti a pénzt, és hogy mekkora kockázatot vállal. Ez értelemszerűen kevésbé biztonságos, de ha valaki otthonosan mozog a befektetések világában, az magasabb hozamra számíthat, mintha a hagyományos utat választaná. Több befektetési alap közül választhatunk. A remélt magas hozam mellett azonban a várható költségeket (pl. kezdeti költség, kezelési költség) is figyelembe kell venni.

A nyugdíjbiztosítást a fentiek értelmében azoknak ajánljuk, akik kifejezetten hosszútávú megtakarítási céllal kívánnak kötni és igénybe tudják venni az adókedvezményt.

A BEMBOZ Kft. a nyugdíjbiztosítások széles választékát kínálja ügyfelei részére. Összehasonlítjuk Önnek a Biztosítók által kínált termékeket és segítünk a választásban.

Kérjen ajánlatot ide kattintva!